10 gode råd når du skal vælge og lægge trægulv

1.

Man kan vælge træsort efter udseende og slidstyrke. Gran, fyr og birk er lyse, men også relativt bløde og ikke så slidstærke. Andre træsorter som bøg, ask og eg er derimod mere robuste over for dagligdagens brug.

2.

Man kan også vælge træsort efter rummets funktion. I køkkenet er det en god idé at vælge en hårdfør træsort. Til soveværelset kan du derimod godt vælge en blødere og sartere gulvtype.

3.

Vælg massivt trægulv for lang holdbarhed. Planke- eller parketgulve er det mest langtidsholdbare. Tykkelsen på plankerne giver gulvet god stabilitet og sikrer lang holdbarhed og mulighed for gentagende afslibninger.

4.

Hvis holdbarheden ikke er første prioritet, så vælg en billigere finér-eller laminatgulv. Disse typer består af lagopbyggede brædder med en kerne af massivt træ, krydsfiner eller spånplade, som er belagt med en træfiner eller et højtrykslaminat. Denne gulvtype har så tyndt et slidlag, at du maksimalt kan slibe det 2-3 gange, før du kommer ned til krydsfineren eller spånpladen.

5.

Vælg gulv ud fra vedligeholdelse. Et lud- eller ubehandlet trægulv er mest krævende. Et oliebehandlet er mere modstandsdygtigt over for snavs og fugt end et ubehandlet gulv. Et lakeret gulv er nemmest at holde, men er der kommet skader/ridser i lakken, skal du afslibe og genlakere, og det er tidskrævende.

6.

Husk at der både skal være plads til gulvet og konstruktionen. Undersøg, hvor meget brædderne eller plankerne samt den underliggende trækonstruktion, kaldet strøer fylder. Det er særligt ved døråbninger, du skal måle op.

7.

Læg gulvet i den rigtige retning. Som regel lægger man gulve i rummets længderetning og på tværs af den underliggende, bærende konstruktion. Man kan lægge gulvet i rummets længderetning for et længere og smallere udtryk, eller lægge det på tværs for et kortere og bredere udtryk.

8.

Har du husdyr, så som hund eller kat, kan du med fordel vælge trægulv med hårdt træ. Vælger du en god kvalitet, vil det kunne modstå slid fra dine husdyr. Du vil desuden skulle tænke over hvilken overfladebehandling gulvet skal have. Lak giver gulvet en slidstærkt overflade, men sørg for at vælge en meget stærk lak. Kommer der først ridser, er det nemlig svært at rette op på skaden. Pletreparationer vil tydeligt kunne ses. Det kræver derfor en nedslibning og genlakering af hele gulvet, for at få det pænt igen. Vælger man derimod et olieret trægulv kan det friskes op ved en genbehandling med en pleje- eller grundolie, mens sæbevand på et lud- og sæbebehandlet trægulv får træet til at rejse sig, så stødmærker og ridser forsvinder.

9.

Laminat- og lamelgulv er begge billige alternativer til et plankegulv. I et lamelgulv er det kun det øverste lag ud af 3, som er af træ. Derfor kan gulvet kun slibes få gange, hvis det får grimme ridser. Laminatgulv kan til gengæld slet ikke repareres, fordi det er lavet af kunstigt træ. Det skal derfor udskiftes helt, hvis overfladen skades. Vil du have laminatgulv, så vælg ikke den billigste udgave, men gå efter en med høj slidstyrke. Der findes højtrykslaminatgulve med 50 års garanti på gennemslidning af den laminatoverflade, der ligger som et stærkt slidlag på toppen af gulvet, mens billigere udgaver måske kun holder 10-15 år.

10.

Pas dog på med at gulvet ikke bliver for glat, for nogle lakerede plankegulve og laminatgulve har fx en meget glat overflade, og har dyr først svært ved at stå fast, kommer kløerne i højere grad i brug.