FAQ

Ofte stillede spørgsmål og svar

Produkt og typer af gulv

Hvad betyder "NATUR" i navnet på gulvet?

Stilren ensartet sortering med meget få knaster op til 3 cm.

Hvad betyder "RUSTIK" i navnet på gulvet?

Rustikt er med knaster op til 9 cm. Der kan være revner og knaster i brædderne, og de kan ligeledes indeholde splinter. – alt i alt et meget “levende” trægulv.

Hvad betyder "LIVING / COUNTRY" i navnet på gulvet?

Living & Country har et meget rustikt udseende og et levende udtryk. Der kan være større knaster op til 10 cm. og måske revner, som er udspartle

Hvad betyder "PRIMA" i navnet på gulvet?

Trægulvet har en jævn og ensartet udseende med minimal forekomst af farve- og strukturforskelle. Der kan være små knaster til stede, hvor den største tilladte knaststørrelse (levende) er Ø 25 mm eller 4 cm². Spartlinger er maksimalt tilladt med en diameter på Ø 20 mm eller 3 cm². Der kan forekomme indfarvet splint i en bredde på 25 mm og op til 1/3 af plankens længde. Eventuelle spartlinger udføres med brun spartelmasse.

Hvor meget ekstra gulv skal jeg bestille? - (spild)?

Vi anbefaler at du typisk bestiller 5-10 % ekstra for at tage forbehold for spild. – bestiller du 10 % ekstra, er du på den sikre side og har måske også lidt til overs til reparationer fremover.

Hvad er et slidlag?

Slidlaget er det øverste lag, der typisk består af ægte træ. Dette lag er typisk 2-6 mm. Jo tykkere slidlag, desto flere gange kan gulvet efterbehandles med slibning eller afhøvling. Ved en afhøvling tages sjældent mere end 0,5 mm.

Hvilken overfladebehandling er den bedste?

Valget af behandling har en indvirkning på både levetiden, udseendet, slidstyrken og vedligeholdelseskravene for et trægulv.

De to mest almindelige teknikker er lakering og oliering.

Lakering er den mest holdbare overfladebehandling til trægulve. Lakken danner et beskyttende lag oven på gulvet, der modvirker slid. Det er nemt at rengøre og kræver minimal vedligeholdelse. Dog skal du være opmærksom på, at et lakeret gulv ikke kan repareres. Hvis lakken er slidt igennem, kræver det, at hele gulvet slibes og behandles på ny.

Oliering er ikke helt så slidstærkt som lakering og kræver samtidig regelmæssig vedligeholdelse med plejeolie 2-3 gange om året. Til forskel fra et lakeret trægulv kan du reparere et olieret gulv. Det betyder, at slidte områder kan behandles igen uden at skulle slibe hele gulvet først.

Hvad er forskellen på et plankegulv og et parketgulv?

Et plankegulv består af en enkelt massiv planke. Lamelparket består normalt af mindre stykker træ, der er limet sammen for at danne et enkelt stykke træ, og det sælges primært som lamelgulv. Et massivt plankegulv giver et mere roligt udseende end et parketgulv og virker mere eksklusivt for de fleste.

Hvad er forskellen på et laminatgulv, parketgulv, plankegulv og massivt gulv?

Et parketgulv er sammensat af tre korte og smalle stave, der er placeret ved siden af hinanden.

Til forskel består et plankegulv kun af én lang stav, der strækker sig gennem hele brættets længde. På grund af det større antal stave i et parketgulv vil der være flere farvevariationer, mens et plankegulv vil have et mere ensartet udseende.

De massive gulve har samme æstetik som plankegulve, men de består kun af træ. En fordel ved de massive gulve er, at de kan høvles ned gentagne gange, da de ikke kun har et tyndt slidlag, men består af det samme træ hele vejen igennem. Dette gør, at et massivt trægulv er det mest holdbare gulv på markedet.

De massive gulve anses for at være de mest eksklusive. Dette ses også på prisen.

Et laminatgulv er i sin essens ikke et trægulv. Slidlaget på et laminatgulv består af laminat med en træstruktur eller et helt andet udseende. Laminatet består af presset papir med et tryk på. Laminatet er yderst holdbart og typisk mellem 0,8-1,2 mm tykt, og det er pålimet en kerne af træ.

En fordel ved et laminatgulv er, at det ofte er meget prisvenligt og nemt at vedligeholde. Ulempen er, at når laminatet først er slidt igennem, kan det ikke repareres.

Kan lamelgulv lægges på gulvvarme?

Lamelgulve er særdeles velegnede til installation på undergulve med gulvvarme. På grund af konstruktionen med lameller på undersiden er gulvet fuldstændig stabilt og formstabilt.

Dette gør samtidig selve lægningsprocessen mere enkel og problemfri.

Levering

Hvad koster levering?

Vi har en fast leveringspris på 500,- kr. – uanset købsmængde.

Hvad er leveringstiden?

På de fleste varer er leveringstiden 1-3 hverdage. På bestillingsvarer kan den være lidt længere. Kontakt os gerne, hvis du er i tvivl.

Montering

Hvordan monterer jeg gulvet?

Der medfølger monteringsvejledninger til alle produkterne, undtagen de massive gulve.

Hvad er fer og not?

Fer og not er to profiler, der findes på de lange kanter af bræddee. De bruges til at samle dem og skabe en plan flade. Not er en rille, der strækker sig gennem brættets ene kant, mens falsen er en taplignende forhøjning langs den modsatte kant. Ved at bruge en fer og not samling kan brædderne nemt tilpasse sig ændringer i dimensionerne på grund af eventuelle variationer i træets fugtighed.

Hvor lang tid skal trægulvet afklimatisere?

Plankegulv
Plankegulv skal monteres 1-2 dage efter modtagelse.

Parketgulv
Det er vigtigt at vente med at montere et parkettrægulv! Vi anbefaler, at du opbevarer parketstave i uåbnet emballage i det rum, hvor det skal lægges, i 48 timer før lægning. Dette giver gulvet tid til at akklimatisere sig og tilpasse sig rummets temperatur og fugtighed, hvilket er giver det absolut bedste resultat.

Underlag

De forskellige former for underlag

Skumunderlag/foam er billigt, men det afspejles også i dets ydeevne. Det bliver hurtigere fladt og mister derved sin effekt.

Bedre og dyrere underlag bevarer deres form og giver et gulv, der absorberer stød bedre, hvilket resulterer i en langt mere behagelig overflade at gå på. Vi tilbyder vi også lyddæmpende underlag af højeste kvalitet

Hvornår er dampspærre en god ide?

Når gulvet skal lægges på f.eks. beton. Dampspærren forhindrer fugt fra betonen i at trænge op i gulvet. På den anden side er det lige så vigtigt, at underlaget IKKE har en dampspærre, hvis der ikke er beton.

Ved at bruge en dampspærre, hvor der ikke er beton, risikerer man at lukke fugt inde mellem gulvet og underlaget.